Ιωάννης Κοντολάτης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματολόγος

Βλαισοί μεγάλοι δάκτυλοι (κότσια)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Κότσια είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διόγκωση και παραμόρφωση της άρθρωσης της βάσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού με αποτέλεσμα το μεγάλο δάκτυλο να στρέφεται προς την εξωτερική πλευρά του ποδιού. Η τριβή αυτής της οστικής προβολής στη βάση του δακτύλου έχει σαν αποτέλεσμα περιορισμούς και πόνο κατά τη χρήση υποδημάτων.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η σαφής αιτιολογία δεν είναι γνωστή αλλά η οικογενειακή προδιάθεση , η χρήση ακατάλληλων (στενών) παπουτσιών και αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα) έχουν συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα  εμφάνισης αυτής της κατάστασης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πόδια ασθενούς 3 μήνες μετά το χειρουργείο

Αρχική θεραπεία είναι συνήθως η χρήση άνετων υποδημάτων με αρκετό χώρο στο πρόσθιο τμήμα ώστε να μην τρίβεται η πάσχουσα περιοχή (υπάρχει η δυνατότητα διάνοιξης των υποδημάτων του ασθενούς στην περιοχή ενδιαφέροντος με ειδικά καλαπόδια σε υποδηματοποιό). Η χειρουργική θεραπεία ακολουθείται σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική αγωγή και περιλαμβάνει συνήθως αφαίρεση της διόγκωσης και κάποια από τις πολλές οστεοτομίες που έχουν περιγραφεί. Η επιλογή της επέμβασης ,η αποθεραπεία οι πιθανές επιπλοκές και οι περιορισμοί είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον ορθοπαιδικό σας βάσει του βαθμού παραμόρφωσης , των συνυπαρχουσών προβλημάτων και των προσδοκιών σας

 

 

Πριν

Μετά

Πριν

Μετά